ikub.al   |   Njoftime  |   Biznese.al   |   Ligje
Rifreskimi i fundit: 10/07/2020 02:06

Si punon time.al?

 

Portali time.al i organizon lajmet në mënyrë të tillë që shfaqen të grupuara në të njëjtin grup të gjitha lajmet që mund të jenë nga burime të ndryshme, por që flasin për të njëjtën ngjarje. Këtë grup e quajmë “cluster”.

 

Kjo mënyrë grupimi i lajmeve i krijon lexuesve mundësinë që të njëjtën ngjarje ta shohin nga perspektiva të ndryshme. Në linkun “artikuj të ndërlidhur” lexuesi mund të shikojë të gjitha lajmet e publikuara që kanë të bëjnë me ngjarjen e caktuar.

 

Si lexuesit e time.al, ashtu edhe botuesit (agjencitë) e lajmeve shpesh pyesin si vendosim ne për të bërë përzgjedhjen se cili cluster dhe cilat lajme të shfaqen në faqen e parë të time.al.

 

Në fakt, ne nuk përzgjedhim.

 

Titujt e faqes së parë të time.al përzgjidhen krejtësisht nëpërmjet një algoritmi informatik, duke pasur si kritere disa faktorë, duke llogaritur sa shpesh dhe te cilat faqe interneti shfaqet një ngjarje e caktuar. Në thelb, ne llogarisim numrin e titujve origjinalë, të cilët publikohen nga kryeredatorët (faqet nga vijnë lajmet), me qëllim që të vlerësohet pesha e një ngjarje të tillë. Pesha gjithashtu llogaritet edhe në bazë të asaj që sa i ri është një lajm.

 

 

Sa shpesh freskohen faqet e time.al?

 

Faqet e time.al freskohen / përditësohen 144 herë në ditë, ose çdo 10 minuta, kështu që, tek një vend i vetëm, përdoruesi gjithmonë mund të gjejë lajmet më të njohura, më të fundit, më të lexuara.

 

 

Çfarë sjell time.al në hapësirën e internetit?

 

Time.al sjell një demokraci të vërtetë në procesin e përzgjedhjes së top-lajmeve të ditës. Gjithashtu, grupimi i lajmeve mundëson që lexuesit të ndryshojnë:

Nga sjellja e tyre pasive:

1.    Kalimi nga një burim në një burim tjetër të informacionit (lajmit)

2.    Lexim të lajmeve të cilat i ofron burimi i lajmit.

 

Në sjellje aktive (lexim aktiv):

1.    Burim të ngjarjes – lajmit, (cluster nga lajme të lidhura)

2.    Lexim të ngjarjes – lajmit, nga këndvështrime të ndryshme, siç ofrohen nga burimet e ndryshme të lajmit.

 

 

Përmbajtja e lajmeve të time.al

 

Titujt dhe fotot që lexuesi do të gjejë tek time.al janë të publikuara nga të tretët, dmth. nga faqet nga ku merret lajmi. Time.al nuk ka kryeredaktorë, nuk ka gazetarë, nuk ka personel, të cilët shkruajnë ose përzgjedhin lajme. Time.al nuk ndërhyn as tek titujt dhe as në ndonjë pjesë të lajmit. I gjithë procesi është i automatizuar, dhe të gjithë procesin e kryen një kompjutër. Që nga leximi i lajmeve, analizën e tyre, grupimin, përzgjedhjen për top-lajme, deri në shfaqjen e tyre. Në të gjithë procesin nuk ka asnjë ndërhyrje njerëzore.

 

Nëse dëshironi të dërgoni ndonjë informacion, përshtypje për një lajm të cilin e keni parë dhe lexuar tek time.al, duhet të lidheni direkt me burimin e lajmit.

 

Nëse ndonjë burim informacioni fshin lajmin nga faqja e vetë e internetit, ose nëse burimi nga ku merret lajmi nuk punon fare në një periudhë të caktuar, pas klikimit nga time.al, lexuesi do të marrë gabim. Ne kërkojmë ndjesë për këtë parregullësi, por që nuk është në kontrollin tonë. Ne ju sigurojmë se punojmë vazhdimisht që teknologjia jonë të përmirësohet.

 

Time.al bazohet në përdorimin e algoritmeve kompjuterike. Si rezultat i kësaj mund të ndodhë ndonjëherë të shikoni foto që shfaqen jashtë kontekstit. Ne vazhdimisht punojmë edhe për përmirësimin e algoritmeve dhe në përzgjedhjen automatike të fotove.

 

Gjithashtu, të gjitha gabimet në tekstet që shfaqen te time.al janë përgjegjësi e burimeve, edhe në ato raste kur burimi i informacionit tashmë i ka përmirësuar gabimet te faqja e vetë. (Zakonisht lajmet ne i marrim vetëm një herë, pastaj vazhdojmë të marrim lajme të reja.)

 

 

Kontakt

Time.al është një produkt i zhvilluar në bashkëpunim me www.time.mk dhe është vazhdimisht në fazë zhvillimi (përmirësimi). Çdo ide, vërejtje apo koment, jeni të mirëpritur ta dërgoni tek info@ikub.al.

Statistikat:

· Time.al çdo ditë analizon rreth 6,000 lajme të cilat ndodhen në faqet e internetit të 78 burimeve të ndryshme të informacionit (këtu nuk përfshihen arkivat e tyre).
· Nga 6,000 lajme, rreth 1,500 janë tituj të rinj (të publikuar gjatë një dite të vetme), duke përjashtuar të dielën. Pjesa e mbetur janë lajme të ditëve të mëparshme.
· Nga 1,500 lajme në ditë, rreth 150 janë të dublikuar. Për secilin nga këta 150 lajme ekziston lajmi edhe te 1,350 lajmet e mbetur, që janë me përmbajtje thuajse identike. Kjo do të thotë se rreth 10% e lajmeve ditore merren nga ndonjë burim informacioni dhe pasqyrohen të pandryshuar.
· Time.al për publikun ekziston që nga 2 Prill 2011.
· Time.al ka me shume se 700,000 shfletime faqesh ne muaj
· Time.al ka me shume se 200,000 vizitore unik ne muaj 

Si i kupton “grupet e lajmeve” time.al?

 

Time.al perdor algoritme informatike qe bazohen ne disiplina te tilla informatike si:

Copyright © 2010 - time.al , All Rights Reserved